BJELILA GOŠIĆI RADOVIĆI KRAŠIĆI  BOKA KOTORSKA  MONTENEGRO


Njivice Igalo Herceg Novi Meljine, Zelenika, Kumbor, Baošići, Đenovići, Bjele, Kamenari Verige Risan Perast Kotor Gospa Od Škrpjela Stoliv Lepetane Tivat Miholjska Prevlaka Gospa Od Milosti Školj Plavi Horizonti Bjelila Krašići
 

Boka Kotorska je najveći zaliv Jadranskog mora (87.334 km²). Duboko je zašla pod litice Lovćena i Orjena kao da ih je razmakla snagom vode. Počinje Hercegnovskim zalivom, koji se sužava Kumborski tjesnac, njime prijelazi u Tivatski zaliv, pa kroz Verige ulazi u Risanski i Kotorski zaliv. Sva je optočena mestima – Od Njivica do Rosa a između njih je još desetak gradova i malih naselja.

Boku Kotorsku su proslavili hrabri pomorci, vješti majstori, graditelji, mnogi istaknuti umni ljudi. Ima slavnu istoriju – od grčkih kolonija, preko Ilira, Rima, Vizantije, srpske i bosanske srednjovijekovne države, do Turaka, Mlečana, Rusa, Napoleona i Austrije. Svi su imali ambicije da njome gospodare. Pomorstvo je bila osnova života i dalo je pečat velikom kulturnom naslijeđu. U XVII i XVIII veku Boka je imala preko 300 brodova duge plovidbe i do 300 manjih, koji su godišnje zarađivali 200.000 mletačkih zlatnika. Peraštani su u XVI veku imali pomorsku školu (Nautika) na glasu, a u njoj su školovali mornare i za ruskog cara Petra Velikog.

Ako želite da da saznate nešto više o gradovima u Boki Kotorskoj, pogledajte na donjoj karti, a ako želite da napravite izlet barkom, Konoba Porat Vam je omogućila da barkom obiđete neka od znamenitih gradića i mesta u Bokokotorskom zalivu.